Het Mascaró bereidingsproces
De druiven waaruit de cava's worden bereid komen uitsluitend van eigen wijngaarden (32 HA) die kwaliteitswijnen opleveren.
De druivenvariëteiten voor de cava's zijn:
- Macabeo
- Xarel.lo
- Parellada
- Chardonnay
- Garnacha
In de wijngaarden worden geen herbiciden gebruikt. Onkruid wordt machinaal gewied. De wijngaarden worden niet bevloeid. In het streven naar kwaliteit, wordt de opbrengst van de wijnstokken laag gehouden: 7 000 kg/ha. Dit terwijl voor de cava 12 000 kg toegelaten is.
Alle druiven worden manueel geplukt, met tros en al, waarbij enkel de gezonde trossen en de betere kwaliteit worden geselecteerd. Vervolgens worden zij in kleinere kistjes naar de Bodega gebracht. De persen worden manueel vanuit de kistjes opgevuld, zonder pompen of andere machines.
De persing gebeurt zeer zacht zoals bij de beste champagnes. Het persingsrendement is slechts 50%, terwijl voor cava 60% is toegelaten. Het overgebleven gedeelte van de most gaat naar de distillerie voor de bereiding van de brandy's.
Het klaren van de most gebeurt door bezinking. Daarna wordt overgegaan naar de assemblage van de verschillende wijnen.
In de lente van het volgend jaar wordt de wijn gebotteld, onder toevoeging van "liqueur de tirage" op basis van suikers. Na het bottelen wordt de toegevoegde suiker vergist, daarbij komt het CO²-gas vrij dat de cava zijn pareling geeft.
De rijping van deze cava op fles verbeterd de kwaliteit. Voor de gewone cava is de wettelijke rijpingsperiode 9 maanden, voor de cava Réserva 15 maand, voor de cava Gran Réserva 30 maand.
De cava's 'Mascaro' zijn allen Réserva of Gran Réserva. De reservas liggen 24 maand op fles. De Gran Reserva 30 maand. De Rosé-cava's hebben een rijpingsperiode van 12 maand.
Na de rijpingsperiode wordt de vava 'gedegorgeerd' waarbij de gist uit de fles verwijderd wordt. Na het degorgeren, vooraleer de fles opnieuw gesloten wordt, wordt nog een kleine hoeveelheid suiker toegevoegd. Dit is ook zo voor de Mascaro Brut en elke Champagne Brut.
Mascaro heeft twee cava's met dosage "0 gram": De Brut nature en de Gran Réserva. Daar de dosering in suiker fouten camoufleert, zal men voor de "Nature" en "Gran Réserva" dus de beste wijnen gebruiken.
Ontdek het assortiment van Mascaro:
Mascaro Reserva - Semi-seco - ambrosia
Mascaro Reserva Brut Nature Magnum
Mascaro gran reserva brut nature Cuvee AM
Mascaro brut Rosado rubor aurorae Rosé
Mascaro semi seco rosado rubor aurorae-rose